gotowanie , porady
Admin
Marynowanie grillowanego mięsa w czerwonym winie lub w piwie obniża ryzyko nowotworów.
Marynowanie grillowanego mięsa w czerwonym winie, a jeszcze lepiej – w piwie – obniża ryzyko nowotworów – informuje „New Scientist”. Obróbka cieplna podwyższa zawartość w pożywieniu rakotwórczych związków zwanych aminami heterocyklicznymi (HA). Dotyczy to zwłaszcza smażonego i grillowanego mięsa, które jest poddawane działaniu bardzo wysokiej temperatury. Zawartość HA mogą obniżać między innymi oliwa z oliwek, sok cytrynowy i marynaty czosnkowe – w przypadku grillowanego kurczaka redukcja sięga 90 procent.
Isabel Ferreira z portugalskiego uniwersytetu w Porto zbadała działanie piwa i wina na przeznaczony do smażenia stek. Marynowanie przez sześć godzin w jednym z tych alkoholi może zmniejszyć poziom dwóch rodzajów HA o 90 procent. Dla trzeciego rodzaju amin heterocyklicznych skuteczniejsze okazało się piwo, które dzięki zawartości cukrów utrudnia powstawanie rakotwórczych substancji na powierzchni mięsa. Poza tym marynowane w piwie mięso jest uważane za smaczniejsze. PMW
PAP – Nauka w Polsce
zrodlo:
http://www.roik.pl/marynowanie-grillowa … owotworow/
Offline