gotowanie , porady
Admin
Marynowana sałatka z zielonych pomidorów
Składniki:
• 2 kg zielonych pomidorów
• 2 czerwone papryki
• 6 cebul
• ½ szkl. soli
Zalewa:
• 2 szkl. octu winnego
• 10 goździków
• 10 ziarenek ziela angielskiego
• 10 ziarenek pieprzu
• 4 listki laurowe
• ½ łyżeczki estragonu
• łyżeczka orczycy
Sposób wykonania:
Pomidory i papryki pokroić po czym oprószyć solą i odstawić na noc.
Następnego dnia połowę soku które puściły warzywa wymieszać z ½ szkl. wody, dodać ocet, goździki, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe, estragon oraz gorczycę.
Doprowadzić do zagotowania.
W między czasie warzywa odcisnąć i ułożyć słoikach po czym zalać je wrzącą marynatą.
Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować ok. 10-15 min.
Offline
Admin
Marynata z rozmarynem, czosnkiem i cytryną
Składniki:
• 2 duże garście świeżego rozmarynu (pognieść),
• 6 ząbków czosnku posiekać,
• 10 łyżek oliwy z oliwek,
• 2 cytryny, wycisnąć sok i podusić skórkę,
• sól, świeżo mielony pieprz
Wszystko razem wymieszać i wetrzeć w mięso, zostawić je w marynacie do czasu pieczenia.
Ilość - 1 szklanka, przygotowanie 15 min.
Offline
Admin
Gruszki w ostrej marynacie
Skład:
1 kg. Gruszek
szklanka octu 10%szklanka cukru
kawałek cynamonu
5 g gorczycy
kilka kawałków obranego chrzanu
po 5 ziarnek pieprzu i ziela angielskiego
Sposób wykonania:
Ocet zagotować z pół szklanki wody, cukrem i przyprawami. Zdjąć z ognia. Obrane
gruszki przekrojone na pół i bez gniazd wrzucać kolejno do zalewy. Kiedy juz
wszystkie wrzucone - postawić naczynie na małym ogniu i gotować 15 min. m/w,
gruszki powinny być twardawe. Wyjmować gruszki i przekładać do kamiennego lub
szklanego naczynia i zalać ostudzona zalewa z przyprawami. Zamknąć lub
zawiązać.
Offline
Admin
Marynata do karkówki
6 lyzek oliwy
6 lyzek sangrity pikantnej
3 lyzki sherry
1 zabek czosnku
pieprz
tymianek
majeranek
pietruszka
sol
karkówka
z oleju,sangrity,sherry,czosnku,świeżo zmielonego pieprzu i ziółek wymieszać marynade.wysmarować karkówkę.zostawić na noc.grillować 7-10 min.przed podaniem posolić.
Offline
Admin
Przepis na łososia w miodowo-sezamowej marynacie
2 filety łososia (obranego ze skóry),
2 łyżki sezamu,
1/2 limonki
Na marynatę:
2 łyżki oleju sezamowego,
3 łyżki miodu,
2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
Makaron:
3 łyżki oleju sezamowego,
4 dymki (pokrojone w skośne plastry)
1 czerwona papryczka chilli (drobno posiekana)
1 łyżka imbiru (świeżego, posiekanego),
1 łyżka sezamu,
2 łyżki soku z limonki,
1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Offline
Admin
Marynata do mięsa wołowego
Skład marynaty:1szklanka przegotowanej ostudzonej wody, 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, 10 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego.
Mięso wołowe marynujemy kilkanaście do kilkudziesięciu godzin.
Marynata do mięsa drobiowego
Skład marynaty: 1 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina cebula pokrojona w piórka pokrajana łodyga selera naciowego marchewka w kawałkach 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 5 ziaren pieprzu.
Mięso drobiowe marynujemy kilka godzin.
Marynata do dziczyzny
Skład marynaty: 300 ml czerwonego wina wytrawnego, owoc jałowca, sól, ziarna pieprzu, szczypta cukru.
Mięso z dziczyzny marynujemy kilkadziesiąt godzin.
Marynata do mięsa wieprzowego na dziko
Skład marynaty:1 szklanka wody, 2/3 szklanki octu winnego, 20 ziaren jałowca, 10 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe, nieco rozmarynu, cebula pokrojona w plasterki.
Marynujemy kilkanascie godzin.
Marynata do cielęciny
Skład marynaty: 1 szklanka octu winnego, 3 łyżki białego wytrawnego wina, ziarna pieprzu, kilkanaście ziaren jałowca, sól, 3 liście laurowe. Mięso natrzeć rozkruszonymi ziarnami jałowca.
Marynujemy 48 godzin.
Offline