gotowanie , porady
Admin
marynata z Imbiru
Składniki:
4 kg dyni
półtora litra octu z białego wina
cytryna
laska wanilii
kawałek świeżego korzenia imbiru
1,5 kg cukru
1-2 laski cynamonu
łyżka goździków
Dynię obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić na plasterki i przełożyć do miski. Połowę szklanki octu rozcieńczyć taką samą ilością wody, zalać dynię, odstawić na noc w chłodne miejsce. Cytrynę obrać, wycisnąć sok. Wydrążyć miąższ wanilii, strąk pokroić na cztery części. Zalać 1,5 szklanki wody, resztą octu i sokiem z cytryny, dodać obrany imbir, cukier, skórkę cytrynową, goździki i cynamon. Zagotować. Dynię osączyć i wkładać porcjami do wrzącej zalewy. Wyjmować natychmiast, gdy stanie się szklista. Zalewę zdjąć z ognia i ostudzić. Dynię przełożyć do słoików, polać zimną zalewą. Szczelnie zamknąć słoiki, ustawić je na blasze piekarnika wypełnionej gorącą wodą. Pasteryzować przez godzinę w temperaturze 200°C. Piekarnik wyłączyć, słoiki pozostawić w nim jeszcze przez pół godziny.
Offline
żeberka królewskie marynowane
Składniki
MARYNATA:
szklanka miodu (najlepiej spadziowy)
2 szklanki ketchupu ostrego
2 szklanki oliwy
przyprawa do wieprzowiny cała
majeranek
czosnek
2 kg żeberek
1 kg ziemniaków
suszona pietruszka
czosnek
sól
Przygotowanie
żeberka myjemy, tniemy na kawałeczki
mieszamy dokładnie miód ketchup oliwę przyprawy
zanurzamy żeberka w marynacie na noc
żeberka wraz z marynata przekładamy do rekawa do pieczenia( koniecznie) jesli nie mamy to do glinianej gesiarki uprzednio zamoczonej w wodzie ( tego typu gesiarki sa drogie ale cudowne, gdyz zamoczone w wodzie nie pozwalaja przygotowywanym potrawom wyschnąc podczas pieczenia)
pieczemy 1 godzine w temp 180C
w tym czasie obieramy płucZemy i przekrawamy ziemiaczki na połówki
przyprawy mieszamy w miseczce
połówki ziemniaka nacieramy przyprawami , składamy i zawijamy w aluminiową folię,
po godzinie wkladamy je do piekarnika obok pieczących sie żeberek, rozcinamy rekaw zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze pół godziny w temp 150 C
podajemy z kapustką zasmażana, bądz kwaskowata surówką.
mój mąz jak słyszy że na obiad będa żeberka, ma szkliste wielkie oczy jak kot ze shreka i wyznaje mi dozgonna milość. haha
Wszystko dzięki specyficznej marynacie
Offline
szef kuchni napisał:
Przygotowanie marynat jest proste - najpierw musimy rozdrobnić warzywa i przyprawy (pieprz, jałowiec i gorczycę rozcieramy w moździerzu, warzywa ucieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy na cienkie talarki, czosnek drobno siekamy, liść laurowy kruszymy), potem dodajemy pozostałe ingrediencje i wszystko mieszamy. Mięso obkładamy lub zalewamy bejcą, przykrywamy i na 1-3 dni wkładamy do lodówki. W tym czasie wielokrotnie je przewracamy, żeby dobrze się zamarynowało. Podane w przepisach proporcje przewidziane są zwykle na 1-1,5 kg mięsa.
etc
Ten post to przekopiowany wpis z bloga! Nie podano źródła, naruszono prawa autora
http://poradnikkulinarny.blogspot.com/2 … rilla.html
Proszę o podanie źródła, lub skasowanie.
Offline